Folosirea virgulei in engleza

Folosirea virgulei nu ar trebui sa ne puna probleme, nu? Trebuie sa luam in considerare ca in limba engleza, folosirea virgulei nu este aceeasi ca si in limba romana. Mai jos regasiti cateva reguli importante pentru a sti cum se pune virgula in limba engleza.

Urmareste textul de mai jos:

Blake, Mark, and Debbie seemed to have a great time at the wedding, which took place in Wakefield, Massachusetts, on May 24, 2001. Although most of the older people thought the music was good, but too loud, the youngsters enjoyed dancing to whatever the DJ played. Peter said, “We told the DJ to tone it down, but the kids kept telling him to make it louder.” The DJ, a peculiar, disheveled fellow, played whatever the young people suggested.

Situatia 1

Folositi virgula pentru a separa elementele dintr-o serie (trei sau mai multe lucruri), incluzand si ultimele doua. “She prepared the steak, seasoned the meat, and prepared the salad.” E posibil sa fi invatat ca ultima virgula, cea de dinaintea lui “and” nu este necesara, ceea ce este adevarat, in momentul in care sunteti stapani pe situatie. Totusi, exista posibilitatea ca lururile sa se incurce, mai ales cand avem mai multe elemente in serie iar finalul sa se confunde, cum ar fi daca am avea la final “macaroni and cheese”. Folosind virgula pentru toate elementele din serie, inclusiv ultimele doua ne scuteste de aceasta problema. Ultima virgula, cea de dinaintea lui “and” este denumita “serial comma” sau “Oxford comma”.

Situatia 2

Folositi o virgula plus o conjunctie (and, but, for, nor, yet, or, so) pentru a conecta doua propozitii independente.

Exemplu:

exemplu-1

In unele situatii, in care conjunctia ofera separarea necesare a propozitiilor, unii scriitori nu mai folosesc virgula. Cel mai bine este sa folositi virgula mereu, nu este gresit sa folositi virgula.

Una din greselile des intalnite este sa se una virgula dupa conjunctie. Nu putem spune ca virgula vine inainte de conjunctie tot timpul sau ca niciodata nu putem virgula dupa conjunctie. Totusi discutam despre situatii foarte rare, asadar, cel mai bine ne rezumam la regula de baza.

Situatia 3

Folosim virgula pentru a separa elemente introductive, cum ar fi “Going toward the wall, she suddenly realized how funny she looked.”

Este posibil sa se omita virgula dupa  o scurta introducere dar doar daca nu rezulta in confuzii sau ezitare in citire. Cel mai bine este sa puneti mereu virgula in aceasta situatie, nu este gresit.

Situatia 4

Folositi virgula in limba engleza pentru a separa elemente “intre paranteze” cum ar fi in exemplul de mai jos:

exemple-virgula-engleza

Prin elemente “intre paranteze” ne referim la partile de propozitii care pot fi scoase fara sa se schimbe sensul esential al propozitie. Uneori aceste propozitii sunt denumite “added information”. Este dificila aceasta regula deoarece este destul de greu de stabilit ce informatie este esentiala si ce nu.

Apozitiile sunt tratate la fel ca aceste elemente:

exemple-virgula-2

Atunci cand un element “intre paranteze”, o interjectie, un “adverbial modifier” sau “adverbial clause” urmeaza dupa o conjunctie de coordonare folosita pentru a conecta doua propozitii independente, nu vom pune virgula inaintea elementului:

exemple-virgula-3

Situatia 5:

Folositi virgula pentru a separa “coordinate adjectives”. Daca puteti pune “and” sau “but” intre adjective, atunci o virgula este necesara.

Aceasta este prima parte a articolului. Daca v-a placut, lasati un comentariu si daca este interes vom continua si cu celelalte parti.

1 Comment

  1. e foarte interesant sa inveti limba englaza dar mai binteresant este sa stii unde sa incluzi semnele de punctuatie necesare in propozitie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *